Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Steven Voser Reviewed by: Gloria Payá


  • A talaj pH-ja lehet savas, vagy lúgos, és jelentősen befolyásolja a kannabisz növények egészségét. A talajban termesztett kannabisz ideális pH-tartománya 6,0–7,0.
  • A kannabisznövények csak egy adott pH-tartományon belül képesek tápanyagokat felvenni, ezért a pH eltérések tápanyaghiányhoz és "tápanyag kizáródáshoz" vezethetnek.
  • A digitális mérőeszközök vagy pH-mérő készletek alkalmasak a talaj vagy a víz pH-értékének mérésére. Az eltérések kiigazítása „pH fel” vagy „pH le” megoldásokkal vagy természetes módszerekkel, például komposzttal lehetséges
  • A megfelelő pH-kezelés hatására egészségesebb, erőteljesebb kannabisznövények fejlődnek és ez jobb minőségű termést eredményez.

Mi a talaj pH értéke?

A pH annak mértéke, hogy valami savas vagy lúgos. A pH-skála 1–14 között mozog, a 7-es pH semleges (a tiszta víz pH-ja). Ha a pH alacsonyabb, mint 7, akkor egy anyag savasnak tekinthető (gondoljunk csak ecetre vagy citromlére). Ha a pH magasabb, mint 7, akkor az anyag lúgos, mint a szappanok, a fehérítő és az ammónia esetében.

Tudományos szempontból a pH szint a hidrogénionok koncentrációjával függ össze, mondjuk abban a vízben, amelyet növényeinek ad. A pH-skála 10-es alapú logaritmus szerint épül fel, ami azt jelenti, hogy a 6-os pH-értékű víz már 10-szer savasabb, mint a 7-es pH-értékű víz.

Az alábbiakban bemutatjuk néhány ismert elem különböző pH-szintjeinek alapdiagramját:

1.0 - Akkusav
2.0 - Citromlé és ecet
3.0 - Narancslé és szóda
4.0 - Paradicsomlé
5.0 - Fekete kávé és banán 
6.0 - Vizelet és tej 
7.0 - Tiszta víz, nem csapvíz vagy palackozott víz
(a palackozott víz pH-ja jelentősen változhat)
8.0 - Tengervíz és tojás 
9.0 - Szódabikarbóna
10.0 - Magnéziatej és a Utah-i Great Salt Lake vize

Hogyan befolyásolja a pH a tápanyagok elérhetőségét?

A talaj pH-ja közvetlenül befolyásolja a kannabisznövények tápanyagfelvételi képességét. Ennek az az oka, hogy a különböző tápanyagok különböző pH-értékeken oldódnak. 6,5 pH-értéknél a legtöbb tápanyag vízben oldódó ionként áll rendelkezésre, amely könnyen felszívódik a növény gyökerein keresztül, így a növények megkapják a növekedés maximalizálásához szükséges tápanyagot.

Ha azonban a talaj pH-értéke nagy mértékben eltér a 6,5-es értéktől akár felfelé, akár lefelé, a tápanyagok elérhetősége megváltozik. Alacsonyabb pH-szinten például a vas (Fe), a mangán (Mn) és az alumínium (Al) könnyebben hozzáférhetővé válik a növények számára – viszont ezek mindegyike mérgező túl nagy mennyiségben.

Mindeközben magasabb pH-szint esetén a kálium (K), a foszfor (P), a kén (S), a bór (B) és a molibdén (Mo) válik hozzáférhetőbbé a növények számára. Akárhogy is, ha a talaj pH-ja nem megfelelő, a növények nem tudják felvenni az egészséges növekedéshez szükséges tápanyagokat a megfelelő egyensúlyi mennyiségben

Video id: 484379208

A tökéletes pH fenntartásának előnyei

A termesztőközeg pH-jának beállításának és fenntartásának előnyei meglehetősen egyértelműek; egészségesebb növényei lesznek, amelyek erőteljesebb növekedést mutatnak, és ennek eredményeként jobb termést hoznak. Ráadásul azt is biztosítani fogja, hogy a növényei trágyázására fordított idő és pénz megtérüljön.

A táptalaj pH-jának rendszeres ellenőrzésével biztosítani tudja, hogy növényei képesek legyenek felvenni az összes tápanyagot, amit ad nekik. Időben észlelheti a pH egyensúly felborulását, minimalizálva annak kockázatát, hogy a későbbiekben növényei tápanyaghiányban szenvedjenek (erről bővebben alább).

A magas és alacsony pH jelei a kannabisznövényekben

Néhány jel, ami arra utal, hogy a kannabisz termesztése során a pH érték nem megfelelő:

Alacsony pH
  • Megrekedt növekedés
  • A levelek és a szárak vörös vagy lila elszíneződése
  • Levélnekrózis (az egészséges levelek megbarnulása és hervadása)
  • Leégett levélvégek
  • Csavarodott levelek
  • Levélklorózis (a levelek sárgulása zöld erekkel)
Magas pH
  • Barna foltok a leveleken
  • Satnya vagy fonnyadt levelek
  • Levélnekrózis (az egészséges levelek megbarnulása és hervadása)
  • Levélklorózis (a levelek sárgulása zöld erekkel)
  • Az új levelek csúcsa elhal
  • Sötétzöld levelek piros vagy lila árnyalattal

Fontos tudni, hogy a fenti tünetek mindegyikét a pH egyensúlyhiányból eredő tápanyaghiány okozza. Úgy azonban nem fog tudni megbirkózni ezzel a problémával, hogy egyszerűen többet ad a növényeknek a hiányzó tápanyagokból. Újra kell szabályoznia a pH-értéket a talaj átöblítésével, hogy megszabaduljon a felesleges tápanyag-tartalékoktól, majd újra el kell kezdenie a növények tápozását a megfelelően összeállított tápanyagkeverékkel.

A tápanyagzár megértése és megakadályozása

A tápanyagok kizárása (néha "tápanyagzárnak" nevezik) akkor fordul elő, amikor kannabisznövényei nem képesek felszívni a tápanyagokat a talajból vagy azokból a tápoldatokból, amelyeket tápozásra használnak. A tápanyagok blokkolásának egyik oka a pH-egyensúlyhiány, bár ezt okozhatja a gyökérzónához közeli sófelhalmozódás is, az ásványi műtrágyákkal való tápozás eredményeként (amelyek általában magas sótartalommal bírnak).

A legjobb pH érték a virágzási szakaszhoz talajban

A kannabisznövények a 6–7 közötti semleges pH-tartományban megfelelően fejlődnek egészen a magvetéstől a betakarításig. A tapasztalt termesztők azonban gyakran szeretik a talaj pH-ját enyhén megemelni virágzás közben 6,5–7,5-re, hogy a növényük a lehető leghatékonyabban tudja felvenni a virágzáshoz szükséges tápanyagokat. Mind a kálium, mind a foszfor (ezek a virágfejlődést támogató legfontosabb makrotápanyagok), valamint a kalcium, a kén és a magnézium is jobban elérhetővé válik az enyhén emelkedett pH-szint jelenlétében.

A talaj pH-értékének óvatos növelésével biztosíthatja, hogy a növények megfelelő mennyiségben jussanak hozzá a virágzást segítő tápanyagokhoz - és közben csökken a nitrogénhez való hozzáférésük is – amire nincs szükségük virágzási szakaszuk során. Sőt, a virágzás alatti magas nitrogén-elérhetőség tápanyagegyensúly-zavart okozhat, ez pedig nagymértékben akadályozza a virágfejlődést

  • Talaj pH-érték: 6,0–7,0

Ha talajban termeszt, a gyökérzónának az optimális pH-érték 6,0 és 7,0 között van. Ezen a tartományon belül azonban nincs olyan meghatározott szám, amely a "legjobb". Ehelyett érdemes némi természetes ingadozást engedni ebben a tartományban, a megfelelő tápanyagfelvétel érdekében.

Tehát, miközben a pH érték beállításán dolgozik, próbálkozzon minden alkalommal egy kissé más értékkel. Például beállíthatja pH-ját 6,2-re az egyik öntözésre, majd a következőre 6,6-ra. Amíg 6,0–7,0 között marad, addig nem lehet probléma. Ha csak ennyit el tud érni, már sokkal jobb, mintha teljesen felborulna a pH egyensúlya.

Ha pusztán organikusan termeszt - ahol nem adagol pluszban ásványi tápanyagokat -, akkor a pH kevésbé számít. Ha módosított vagy komposztált talajt használ szerves anyagokkal, a benne lévő mikroorganizmusok a tápanyagokat jobban hozzáférhetővé teszik a gyökerek számára. Azonban a szokásos cserepes keveréket és ásványi tápanyagokat használó termelők többségének valóban számolnia kell a pH-val.

Oszlopdiagrammák, amelyek azt mutatják, hogyan befolyásolja a talaj pH-ja (4,5-9,5) a tápanyagok elérhetőségét, mint például nitrogén, foszfor, kálium, kalcium, kén, magnézium, vas, mangán, bóra, réz, cink és molibdén.
  • Váltson organikusra, és felejtse el a pH mérését

Az RQS-nél a kannabisz szerves termesztésének nagy hívei vagyunk, nemcsak azért, mert jóval jobb minőségű terméket kapunk, hanem azért is, mert megszabadít egy sor problémaforrástól, például a pH-értékkel való foglalkozás gondjától.

Bár a vegyi tápanyagok használata egyszerűnek tűnhet, valójában időbe és gyakorlatba telik, mire a kannabisznövények folyékony ásványi műtrágyákkal történő megfelelő táplálásának módját elsajátítja. A szerves tápanyagok viszont természetesen módon támogatják a növények egészségét, elősegítve az egészséges mikrobiális élet kialakulását a táptalajon belül.

A természetes trágyák, mint például a komposzt, gilisztatrágya és csontliszt felhasználásával táptalajt teremthet az egészséges baktériumok és gombák számára, amelyek segítik az ideális talaj kialakulását, ezért általában nincs szükség a talaj pH-jának olyan szoros figyelemmel kísérésére, mint egyébként.

  • Hidroponika és talajmentes pH-érték: 5,5–6,5

A hidro- és talajban való termesztés más megközelítést kíván, mikor a megfelelő pH-értéket igyekszünk beállítani. Ha talajmentesen termeszt, mondjuk kókuszban, akkor a gyökérzónában mért optimális pH-szintnek valamivel alacsonyabbnak kell lennie, mint a talajban, 5,5–6,5 közöttinek. Ugyanez vonatkozik a hidroponikus rendszerekre is.

Ezeknél a módszereknél is ugyanolyan fontos, hogy hagyja a pH-szintet az elfogadható tartományon belül ingadozni a tápanyagfelvétel támogatása érdekében. Például vízből a kalcium és a magnézium többnyire 6 feletti pH-értéken szívódik fel, míg más tápanyagok esetében, mint például a mangán, valamivel alacsonyabb pH-értéket részesítenek előnyben a növények .

Tehát még egyszer, a hidroponiás rendszerek esetében sincs probléma az értékek ingadozásával, míg az az ideális értékeken belül történik. Csak akkor kell beavatkoznia, ha a pH-érték kilép az optimális 5,5–6,5 tartományból.

Ha kókuszban, perlitben vagy hidroponikusan termeszt, akkor Önnek kell gondoskodnia a vízben oldott tápanyagok gyökerekhez való eljuttatásáról a vízen keresztül, ami azt jelenti, hogy a nagy pH ingadozások veszélyesebbek, mint a talajban. A víz- és a talajmentes termesztőközegek csupán visszatartják a vizet, így nyújtva támogatást a gyökereknek a tápanyagok felvételében. Tehát a tápanyagok adagolásakor ügyeljen arra, hogy ne terhelje túl a növényeit.

Oszlopdiagrammák, amelyek bemutatják, hogyan befolyásolja a talaj pH-ja a tápanyagok elérhetőségét a növények számára. Az X-tengely 4,5-től 8,5-ig terjed, míg az Y-tengely a tápanyagok relatív elérhetőségét mutatja. A bemutatott tápanyagok közé tartozik a nitrogén, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, vas, mangán, bóra, cink és réz.

Hogyan lehet nyomon követni és beállítani a kannabisz öntözővíz pH-értékét

Ha szeretné megőrizni a talaj egészséges pH értékét, akkor az egyik legfontosabb feladat a víz pH-értékének rendszeres tesztelése. Mind a palackozott, mind a folyóvíz pH-ja nagy eltéréseket mutathat, és ez közvetlenül befolyásolja a növények talajának pH-értékét. Ezért azt javasoljuk, hogy mielőtt megöntözi a növényeket, mindig mérje meg a víz pH-értékét, és ezzel egyidejűleg kövesse nyomon a kifolyt víz pH-értékét is.

A talaj pH-értékének követésére az egyik leginkább elterjedt módszer a pH-tesztkészlet. Ezt a következőképpen használhatja:

1. Vegyen mintát a vízből, a tápoldatból vagy a kifolyásból.
2. Adjon hozzá 1-2 csepp pH-oldatot.
3. Rázza meg a keveréket, hogy alaposan összekeveredjen
4. Hasonlítsa össze a keverék színét a készlethez mellékelt színtáblázattal.

Pontosabb és egyszerűbb pH mérési lehetőséget keres a kannabiszkertjéhez? Ne keressen tovább, itt a Hanna Instruments pH teszterünk. Egy egyszerű kalibrálási folyamatot követően ez a zsebben elférő mérőeszköz egy pillanat alatt megmutatja a pontos pH-értéket – mindezt anélkül, hogy hunyorognia kellene a színtáblázatok összehasonlításához.

Kannabisz pH - GYIK

Lássuk a kannabisz pH-jával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket. Nyugodtan olvassa el ezeket, ha a növekedés során bármilyen pH-val kapcsolatos probléma merülne fel.

Teszteljem a tápoldat pH-ját tápanyagok hozzáadása előtt vagy után?
Mindig mérje meg a pH-értéket tápanyagok hozzáadása, vagy egyéb módosítások után, mivel ezek megváltoztatják a vize pH-értékét. Miután összekeverte a tápoldatot, használjon pH-mérőt vagy cseppeket annak pH-szintjének teszteléséhez.
Mérnem kell-e a visszafolyóm pH-ját a növények tapozása után?
Igen. Sose felejtse el tesztelni a visszafolyó pH-ját, mivel ez képet ad a tápközeg pH-járól.
Mennyire kell pontosnak lennie a pH értéknek a kannabisz termesztése során?
Ne izgassa magát, ha a mért érték kissé alatta vagy fölötte van a fent említett optimális értékeknek. Csak olyan nagy pH változásokra reagáljon, amelyek gátolhatják növényének tápanyagfelvevő képességét.

A pH mérése cseppekkel

A pH-mérőkészletek általában tartalmaznak egy kémcsövet, egy palack tesztoldatot és egy színkódolt pH diagramot. A talaj pH-jának tesztelése ezekkel a készletekkel nagyon egyszerű:

1. Készítse elő tápoldatát a szokásos módon, és óvatosan keverje meg. Vigyázzon, ne dúsítsa túl oxigénnel, mert ez megváltoztatja a pH értékét.

2. Félig töltse meg a kémcsövet tápoldattal és adjon hozzá 3 csepp tesztfolyadékot.

Lépésről lépésre útmutató a talaj pH-jának teszteléséhez: keverje össze a talajt vízzel egy tálban, adjon hozzá 3 csepp tesztoldatot egy kémcsőbe. A kémcső semleges pH-értéket mutat (7,0), ideális a kertészkedéshez és a növények egészségéhez.

3. Óvatosan rázza meg a kémcsövet, hogy a pH tesztoldatot összekeverje a tápoldattal.

4. Használja a színtáblát a tápoldat pH értékének leolvasásához, és ha szükséges, használja a pH módosító termékeket annak beállításához.

5. Ismételje meg ezt a folyamatot a tápoldat kifolyásával. Ha a kifolyásból származó pH-érték messze alatta vagy fölötte van a tápoldatban mért értéknek, és a veszélyzónában (5 alatt vagy felett 7) van, akkor lehet, hogy szabályoznia kell a talaj pH-ját.

Utasítások a talaj pH-jának teszteléséhez: óvatosan rázza fel a kémcsövet, és hasonlítsa össze a folyadék színét egy táblázattal, hogy meghatározza a talaj pH-ját. A képen egy 7,0 pH-jú kémcső látható, ami semleges talajt jelez.

A pH mérése digitális pH mérővel

A pH mérésének legegyszerűbb módja egy digitális pH mérő (például a pH-tesztelőnk) alkalmazása. Miután kalibrálta készülékét, egyszerűen dugja bele tápoldatába, kifolyójába vagy talajába, hogy pontosan leolvassa kertjének pH értékeit.

Hogyan állítsuk be a pH-t kannabisz termesztésekor

Ha a tápoldat, a talaj vagy a víz pH-ja messze eltér az optimális tartománytól, akkor gyorsan módosítania kell. Ez megtehető "pH up" és "pH down" termékekkel, amelyeket bármely termesztési üzletben beszerezhet. Ha a pH-ja túl magas, akkor természetesen lefelé kell módosítania a pH-értékén, és fordítva.

  • A pH csökkentő használata

Tekintettel a legtöbb csapvíz lúgosságára, általában a pH-érték csökkentésére van szükség a legtöbb esetben. Ehhez adjon kis mennyiségű pH-oldatot (sokféle márka van a piacon) akár a vízhez, akár a tápoldathoz, keverje össze és tesztelje újra a pH-t. Ismételje meg a folyamatot, amíg a pH-értéke nem lesz megfelelő.

  • A pH növelő használata

A víz vagy tápoldat pH értékének emelésének folyamata megegyezik annak csökkentésével. Egyszerűen adjon hozzá kis mennyiségű pH-módosítót a tápoldathoz vagy a vízhez, amíg a pH-értékei meg nem felelnek.

  • Alternatív módszerek a pH csökkentésére vagy növelésére a kannabisz termesztése során

A pH beállítók használata mellett számos természetes termék segítségével csökkentheti vagy emelheti a talaj pH értékét. A trágya, a komposzt, a gilisztatrágya, a tűlevelek és a faforgács mind segítenek idővel a talaj pH-jának enyhe csökkentésében.

És bár ezeknek a termékeknek általában hosszabb ideig tart kifejteni hatásukat, segítenek az egészséges mikrobiális élet megteremtésében a növény gyökerei körül, ami elősegíti növényeinek egészséges növekedését, és védi őket a kórokozóktól és kártevőktől.

A citromlé és az ecet szintén nagyon hatékonyan csökkenti a pH-t. Csak ne felejtse el vízzel hígítani, hogy elkerülje a pH túl drasztikus csökkenését és/vagy a növény gyökereinek károsodását.

A talaj pH értékének természetes emelésére leggyakrabban használt termék a mész vagy a mészkő, amely por, pellet vagy oldat formában kapható. Alternatív megoldásként fahamu használatát javasoljuk, amely fokozatosan növeli a pH-t, és káliumot, kalciumot és egyéb mikroelemeket is tartalmaz.

Személy, aki pH-mérővel és fecskendővel teszteli a folyadék pH-ját. A fecskendő éppen egy mérőpohárba kerül, két másik mérőpohár látható az asztalon a pH mérési folyamatban.

A kannabisz pH-jának korrigálása (talajban és hidroponikában)

    1. Mindig ellenőrizze a talaj vagy a víztartályban lévő víz pH értékét, mielőtt bármilyen módosítást végezne rajta.
    2. Ha a pH-ja túl magas (túl lúgos), javasoljuk, hogy kis mennyiségű citromlevet vagy ecetet tegyen a vízbe, amikor öntözi növényeit (amikor talajban termeszt). A legjobb eredmény elérése érdekében hígítsa a citromlevet vagy az ecetet legalább 5–10 rész vízzel, fokozatosan, és folytassa pH-jának tesztelését, amíg olyan szintet nem ér el, amellyel elégedett. Ha hidroponikát használ, akkor azt javasoljuk, hogy egyszerre csak kis mennyiségű (1-2 ml) pH-érték módosítót adjon a tartályához, amíg a megfelelő pH-értéket el nem éri.
    3. Ha a pH-ja túl alacsony (túl savas), javasoljuk, hogy használjon folyékony dolomit mészterméket a talaj pH értékének emeléséhez. Ha gyors megoldásra van szüksége, akkor megpróbálhatja emelni a pH értékét szódabikarbóna hozzáadásával a vízhez, de a legtöbb termesztő úgy találja, hogy az eredmények ez esetben nem elég tartósak, és végül a stabilabb eredmények érdekében dolomitmészhez fordulnak. A hidroponikában a pH-szint szabályozásához a természetes pH emelő oldatokat javasolunk.
Útmutató a talaj pH-jának beállításához: citrom és ecet a pH növelésére ('Túl lúgos'), szódabikarbóna és dolomit a pH csökkentésére ('Túl savas').

Kannabisz és pH - Útravaló

A talaj vagy a víztározó pH-értékének ellenőrzése és szabályozása az egyik kulcsa az egészséges kannabisznövények termesztésének és a nagy terméshozamnak. Ha van saját tippje a kannabisz kert pH-jának szabályozására, mindenképpen ossza meg őket az alábbi megjegyzésekben!

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 40488 reviews