.
Miért olyan fontos a kannabisz dekarboxilezése?
A dekarboxilezés bonyolultnak tűnhet, de valószínű, hogy már sikerült gyakorlatot szereznie benne.
Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy felmelegíti a kannabiszt, és ezzel a legjobb előkészítést biztosítja elkészítendő ételeihez.
Tartalom:
A nyers kannabiszban található fitokémiai anyagok nagyon különböznek a meggyújtott rügyek füstjében találhatóaktól. Elhinné nekünk, ha azt mondanánk, hogy egy zacskó kannabiszrügy elfogyasztásától nem tép be?
Az igazság az, hogy a nyers kannabisz nem tartalmaz, illetve rendkívül kis mennyiségben tartalmaz pszichotróp molekulákat. Ezek a friss, ragacsos rügyek inkább prekurzor vegyi anyagokban gazdagok, amelyeket kannabinoid savaknak neveznek.
Hővezérelt molekuláris reakció - dekarboxilezés néven ismert - szükséges ahhoz, hogy a nem pszichotróp kannabinoid savakat az általunk ismert és szeretett kannabinoidokká alakítsuk.
Olvasson tovább, hogy mindent megtudjon a dekarboxilezésről. Megismerheti rügyei dekarboxilálásának pontos mechanizmusát, és hogy bizonyos törzsek miért gazdagabbak CBD-ben.
Dekarboxilezés: mi ez?
A dekarboxilezés szó olyan összetett kifejezés, amelyet valószínűleg ismert a kémiaórákról, de már elfelejtett. Annak ellenére, hogy bonyolultan hangzik, valójában ez egy egyszerű kémiai folyamat, amely elengedhetetlen a kannabisz élvezetéhez.
A kannabisz adta élmény sok fogyasztóban, és termesztőben felélénkíti a tudomány szeretetét. Használja ki a növény iránti szenvedélyét, és készüljön fel arra, hogy pontosan megtudja, mi történik, ha hőhatásnak teszi ki a rügyeit.
-
Mik azok a kannabinoid savak?
Ha valaha közelebbről szemügyre vette a rügyeit, valószínűleg észrevett egy apró, kristályos szerkezetű réteget. Ezeknek a mirigyek - más néven trichomáknak - feladata, hogy a kannabinoid-savakkal, például THCA-val és CBDA-val töltött gyantát pumpálják.
Ahogy a kannabisz-tudomány folyamatosan fejlődött, a kutatók azt tapasztalták, hogy ezek a molekulák saját egyedi hatással rendelkeznek. A THCA azonban nem okoz pszichotróp hatásokat, így nem sokat ér az élvezeti okból fogyasztók számára.
Amikor meggyújtja a cigaretta végét, vagy megnyomja a vaporizátor gombját, akkor magas hőmérsékletnek teszi ki ezeket a molekulákat. Ez a hő ezt követően egy karboxilcsoport eltávolítását idézi elő, röviden ez a folyamat a dekarboxilezés. Ez átalakítja a THCA-t, a CBDA-t és más kannabinoid-savakat a megfelelő kannabinoidokká (azaz THC-vé, CBD-vé stb.), biztosítva számunkra azok ismert hatásait.
-
Milyen hőmérsékleten történik dekarboxiláció?
A dekarboxilezés általában ugyanazon a hőmérsékleten történik mind a CBDA, mind a THCA esetében. 30–45 percig tartó állandó 110°C-os környezetben CBD-vé, illetve THC-vé alakulnak. Ez a hőmérséklet azonban elég alacsony ahhoz, hogy az aromás terpének és más kívánatos fitokémiai anyagok érintetlenek maradjanak.
-
A dekarboxilezés előnyei
A dekarboxilezés számos előnnyel jár. Bár a dohányzás a THCA-t azonnal THC-vé alakítja, vannak előnyei annak, ha a kannabiszát dekarboxizálja még mielőtt elszívná.
Kannabinoid aktiválás
A dekarboxilezés aktiválja a kannabisz (THC) pszichotróp elemeit, valamint a holisztikus elemeket (CBD stb). Míg a füstölés és a gőzölés elegendő a dekarboxilációhoz, az orális fogyasztáshoz valamivel kiterjedtebb előkészületekre van szükség, a hatékonyság érdekében.
Megakadályozza a kórokozók szaporodását
A dekarboxilezés védőhatást is kínál. Noha a kannabiszvirágok általában sokkal biztonságosabbak a növekedési ciklus végén, a kórokozók a tárolás során is támadhatnak. A dekarboxilezés segít eltávolítani a nedvességet a kannabiszvirágokból, minimalizálva annak esélyét, hogy a mikrobiális kórokozók elrontsák a termést.
-
Miért kell dekarboxizálni a CBD törzseket
Ahogyan megfelelő módon kezelnie kell a magas THC-értékű növényét, hogy érezhesse annak pozitív hatásait, a CBD tartalmú rügyeivel is ezt kell tennie. A dekarboxilezési folyamat során a CBDA CBD-vé alakul. Bár a CBDA is érdekes hatásokat mutat, a CBD sokkal magasabb szintű előnyöket kínál. Mielőtt ételt, tinktúrát vagy olajat készítene a CBD rügyeiből, győződjön meg róla, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében dekarboxilálta őket.
Dekarboxilezési hőmérséklet THC és CBD esetében
A dekarboxilezési hőmérséklet a legtöbb fő kannabinoid esetében nagyjából azonos. Mint említettük, 30–45 percig tartott 110°C-os hőmérséklet elvégzi ezt a feladatot.
Kannabinoidok, terpének és flavonoidok forráspontjai
Sok kannabiszdohányos összekeveri a dekarboxilezést a gőzöléssel (forrásponttal). Noha a dekarboxilezés természetesen gőzöléskor is bekövetkezik, a különféle kannabinoidok, terpének és flavonoidok forráspontja drámaian eltérhet a kérdéses fitokémiai anyag illékonyságától függően.
Ellenőrizze az alábbiakban ajánlott hőmérsékleti beállításokat, amikor kedve támad a kannabisz fogyasztásához.
-
Kannabinoidok
A kannabinoidok különböző hőmérsékleteken párolognak el, ami azt jelenti, hogy a pontosan beállított hőmérséklet célzottan hat a specifikus kannabinoidokra. Változtassa meg a hőmérsékletet attól függően, hogy milyen törzset fogyaszt épp - megtapasztalhatja, hogy a különböző beállításokkal jobb eredményt érhet el, a magas THC, vagy a magas CBD tartalmú rügyeknél.
THC | 157°C | |||
CBD | 160–180°C |
THC | 157°C |
CBD | 160–180°C |
-
Terpének
A terpének alapvetően határozzák meg az egyes kannabisz-törzsek egyedi ízvilágát. Ráadásul ezek a molekulák szinergiát képeznek a kannabinoidokkal, felerősítve ezzel azok hatásait.
Caryophyllene | 119°C | Limonene | 177°C | |
Myrcene | 160–180°C | Linalool | 198°C | |
Cineole | 176°C | Terpineol | 218°C |
Caryophyllene | 119°C |
Myrcene | 166–168°C |
Cineole | 176°C |
Limonene | 177°C |
Linalool | 198°C |
Terpineol | 218°C |
-
Flavonoidok
A flavonoidok kiegészítik a kannabisz komplex fitokémiáját is. Ezek a molekulák többek között antioxidáns hatást fejtenek ki. Néhány közülük az egész növényvilágban előfordul, míg mások csak a kannabiszra jellemzőek.
Apigenin | 178°C | |||
Cannflavin A | 182°C | |||
Quercetin | 250°C |
Apigenin | 178°C |
Cannflavin A | 182°C |
Quercetin | 250°C |
Dekarboxilező oldat és koncentrátumok
A kief és a kannabisz koncentrátumok erőteljesebb élményt kínálnak, mint önmagában a virágok. A termesztők általában morzsoló vagy szita segítségével gyűjtik a gyantát, vagyis a trichómák a folyamat során nincsenek kitéve magas hőmérsékletnek. Ezenkívül egyes koncentrátum-előállítási módszerek nem érik el a dekarboxilezés határértékét.
A maximális hatékonyság biztosítása érdekében javasoljuk, hogy a fenti termékek előállítása előtt használja a fent leírt eljárást a kannabisz rügyek dekarboxilezéséhez.
Hogyan lehet dekarboxilezni a kannabiszt
A dohányosok és a vaporizálók esetében a dekarboxilezés természetes módon, a dohányzási folyamat eredményeként történik. Jóllehet az alábbi módszereknél sokkal kevésbé kifinomult, de a növény lánggal történő meggyújtása azonnal dekarboxilezi a kannabinoidokat és a terpéneket, így gyorsan elérheti a kívánt hatást. Azonban az e módszerrel előállított túlzott hő „elpusztítja” az illékony molekulák egy részét. A vaporizálás valamivel szabályozottabb. A vaporizátorok a THC-t, a kannabinoidokat és terpéneket a forráspontjuk közelébe hevítik, így aktiválva azokat, kiaknázva ezen vegyületek majd teljes mennyiségét.
-
Sütő módszer
A kannabisz dekarboxilezésének legelterjedtebb módszere, különösen ételek előkészítéskor, hogy, egyszerűen a sütőben „sütik” a növényt, a következő lépések szerint:
- Morzsolja el a kannabiszt, hogy az vékonyan, egyenletesen szét tudjon terülni.
- Egy tepsit béleljen ki sütőpapírral.
- Öntse az őrölt kannabiszt a tepsibe ügyelve az egyenletes elterülésre.
- Melegítse elő a sütőt 115°C-ra, és helyezze be a tepsit kb. 45 percre. Félidőben keverje meg a kannabiszt.
Fontos, hogy a folyamat során figyeljen a sütő hőmérsékletére. Úgy tűnhet, hogy a rügyeket magasabb hőmérsékleten melegítve gyorsabban elvégezné a munkát, de valószínűleg csak lebontaná a kannabinoidokat és a terpéneket, így használhatatlanná téve a rügyeket. A hosszabb ideig alacsonyabb hőmérsékleten történő melegítés általában a kannabisz dekarboxilezésének legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszere.
Noha ez a leggyakrabban alkalmazott módszer (és sokan a legkönnyebbnek mondanák), a marihuána dekarboxilezésének számos más módja is létezik.
-
Mikrohullámú módszer
Ha nincs 45 perce a növény sütőben való hőkezelésére, akkor ez a módszer tökéletes, sőt, egy kicsit praktikusabb is. Megbízható, régi mikrohullámú sütőjével néhány perc alatt dekarboxilezheti növényét, a következők szerint:
- Az előző módszerekhez hasonlóan őrölje növényét közepesen finomra. Helyezze mikrohullámú sütőben biztonságos tálba vagy tálcába.
- Állítsa a mikrohullámú sütőjét magas fokozatra, körülbelül 90 másodpercre.
- Vegye ki a rügyeket, és szagolja meg. Csípős illatúnak kell lenniük, de nem szabad megégniük. Ha még nem érte el ezt az állapotot, akkor keverje el és tegye vissza a mikrohullámú sütőbe további 60–90 másodpercre.
A kannabisz mikrohullámú sütőben való dekarboxilezése kissé bonyolultabb, mint a sütő használata, mivel a hőmérsékletet nem tudja ellenőrizni. Ráadásul a mikrohullámú sütők nagyon eltérőek lehetnek, ezért gyártmánytól és modelltől függően ki kell kísérleteznie a megfelelő beállításokat.
Ha attól tart, hogy ezzel a módszerrel elégeti a rügyeket, akkor fontolja meg az alacsonyabb mikrohullámú beállítás használatát és a rügy kissé hosszabb ideig való sütését.
Mindig tartsa szemmel a rügyét, nehogy megégjen, és az illata alapján megállapíthatja, hogy megfelelően van-e elkészítve.
Bármelyik módszert is választja a növény dekarboxilezéséhez, ne feledje: alacsony fokozaton, és lassan csinálja! Ha magas hőmérsékletet használ a kannabisz gyors felmelegítésére, mind a kannabinoidok, mind a terpének elillanhatnak, ami tönkreteszi a rügy hatékonyságát és aromáját. Ragaszkodjon az alacsonyabb hőmérsékletekhez, és szánjon rá időt, hogy tökéletesen aktivált rügyeket kapjon, melyeket mostmár bármely kedvenc receptjében felhasználhat.
-
Sous-vide módszer
Ez a módszer vitathatatlanul a második kedvenc módszerünk a kannabisz dekarboxilezésére a sütő módszer után. Mivel a víz 100°C-on forr, szó szerint lehetetlen megégetni a füvet ezzel a módszerrel. Ráadásul, mivel hőmérőt fog használni, a hőmérsékletet is nagyon pontosan ellenőrizheti, hogy aktiválja a rügyében található összes kannabinoidot.
A sous-vide használatával a dekarboxilálást a következőképpen teheti meg:
- Őrölje le a rügyét közepes állagúra, helyezze egy sous-vide zacskóba, és zárja le vákuummal.
- Ha van egy precíziós sous-vide tűzhelye, állítsa be 95°C-ra. Helyezze a tasakot a tűzhelybe, és nagyjából 1 órán át hőkezelje. Ha nincs sous-vide tűzhelye, töltsön fel egy serpenyőt vízzel, és forralja fel nagy lángon.
- Miután felforrt, csökkentse a hőt, és hőmérővel ellenőrizve tartsa a víz hőmérsékletét 95–100℃-on.
- Helyezze a vákuumzárt zacskóját a vízbe, és főzze kb. 60 percig.
A sous-vide használatakor kulcsfontosságú a türelem. Ez a módszer lényegesen hosszabb ideig tart, mint a listán szereplő többi, de az eredmények valóban kielégítőek.
-
Természetes módszer
Érdemes megjegyezni, hogy a kannabisz idővel természetesen dekarboxilálódik, ha magára marad. Az elemeknek való kitettség elegendő ahhoz, hogy a THCA fokozatosan THC-vé, a THC pedig a CBN kannabinoiddá alakuljon. Ez a folyamat azonban hihetetlenül hosszadalmas, ezért szinte biztosan hőre lesz szükség a továbblépéshez. Bármelyik módszert is választja, a dekarboxilezés elengedhetetlen a THC pszichotróp hatásának „felszabadításához”.